Dåligt med tid

Livet rusar på i 120 knutar just nu, jag kämpar för att hinna med. Idag hoppas jag hinna uppdatera min hemsida, få se om jag lyckas.
 
Valparna växer och frodas. De blev en vecka igår, tiden rusar fram även där. Raya är en fin mamma, lugn och harmonisk - och ständigt hungrig! Här en bild på dem från gårdagen:
 
 
I senaste numret av Hundsport Special var en väldigt intressant artikel av Lars Fält som manade till eftertanke och jag önskar att alla uppfödare läste och begrundade den. Jag har alltid försökt att störa mamma hund med bebisar så lite som möjligt men har efter att ha läst artikeln backat undan ännu mer. Således har jag inte ens vägt valparna varje dag, jag vägde var dag de tre första dagarna medan Raya var ute och rastade men sedan hoppade jag över några dagar. Jag lägger inte till någon valp, jag ser att de växer alla och alla söker aktivt efter mat. Jag har alltid tänkt att man inte ska göra våld på naturen utan låta den ha sin gång men artikeln väckte också tankar om den nyfödda valpens upplevelser. Om mamma hund inte lyfter valpen annat än när den ska flyttas, hur känns det då när min människohand kommer och lyfter den? Vilken stress alstrar det? På Facebook ser jag inte sällan bilder på nyfödda valpar som fotas, både i uppfödarens och i andras händer. Men hundvalpar är varken människobarn eller gosedjur. Jag vill att mina valpar ska växa upp i en trygg och stressfri miljö och väljer därför att backa undan än mer än tidigare. Efter gårdagens vägning vet jag också att de snart har dubblat sina födeslevikter. Det går med andra ord ingen nöd på dem, något som lugnet i lådan egentligen redan bekräftar.
 
En annan tanke som manat till eftertanke den senaste veckan är dels en liten notis i tidningen Hundsport och dels en massa skriverier i en grupp på Facebook som jag nu har valt att lämna. Jag börjar med Hundsport. Visste ni att 22,7 % (tror jag siffran var) av alla hanhundar är kastrerade, enligt SKK? Den innebär att nästan var fjärde hane inte kan gå i avel? Förstår ni vad detta innebär för avelsbasen i små raser? Vilka oerhörda bekymmer det ställer till för oss uppfödare? Denna kastrationshysteri som nu råder är en förbannelse enligt mitt sätt att se det. Inte nog med att vi selekterar på resultat av olika slag (utställning, prov men också hälsa), utöver detta försvinner alltså en av fyra för att den kastrerats av någon outgrundlig anledning. Jag befarar dessutom att de procenten inte fördelar sig jämnt över raserna. Den svenska nationalrasen jämthund ligger exempelvis på tredje plats över de mest populära raserna i Sverige. Hur många jägare kastrerar sin jämte? Jag gissar att de är försvinnande få. Jag gissar att det är betydligt fler som kastrerar sig cavalier. Tänk efter, ni som värnar om er ras. Vill ni ha den kvar? Ni kan ge ett enkelt bidrag till rasens fortlevnad genom att avstå kastrering av såväl tik som hane. Vad är poängen för mig som uppfödare om jag föder upp bra hundar som det sedan inte finns någon som helst möjlighet att gå vidare på?
 
Det leder mig in på nästa avart, nämligen att raka ner en hund. En kastrerad cavalier får ofta en väldigt ullig och svårhanterlig päls. Denna blir besvärlig att hantera, varför många tydligen väljer att raka ner hunden. Andra väljer att raka hunden för att slippa pälsvård. För mig är allt detta sammantaget ett otroligt märkligt fenomen. Jag vill inte ha en hane som bryr sig om tikar och jag vill inte ägna mig åt pälsvård. Alltså kastrerar jag och rakar hunden! För vem finns hunden, för sin egen skull eller enbart för att behaga mig? Själva valde vi en gång i tiden bort rasen pudel, just för att vi kände att pälsvården skulle bli oss övermäktig. En ras är en helhet, den består av en insida och en utsida. Om någon av dessa inte tilltalar mig som hundägare, väljer jag en annan ras. Så enkelt är det.
 
Till sist en bild på mitt samlade gäng från gårdagens promenad i strålande solsken. En visserligen kastrerad men det kommer aldrig att hända igen om jag inte absolut måste. Ingen nedrakad, säkert finns det någon tova bakom något öra men det kan vi leva med och lösa med kammens hjälp. Och att de inte skulle ta sig fram i skog och mark med den lilla päls de har är bullshit, det ser jag som en ren konstruktion för att rättfärdiga sitt eget beteende. Om det är något mina små fläckiga gör så är det tar sig fram, ibland mer och snabbare än vad matten skulle önska...
 
 
 
 
 

Växer och frodas

Valparna växer och frodas, det är fascinerande vilka små tjockisar de har hunnit bli på bara några dagar. Nöjda och belåtna för det mesta, något enstaka pip om de blir tvättade eller hamnar lite långt bort men det senare löser de raskt själva. De är otroligt starka i sin litenhet, drar sig fram med frambenen och nästan lyfter sig trots att de bara är fyra dagar gamla. Här är det stor skillnad mot cavaliervalpar, i alla fall de cavaliervalpar vi har haft, som legat som tjocka paddor vid samma ålder och nästan inte rört sig alls. Å andra sidan blir det nog mer konkurrens om käket när man är åtta stycken...
 
Man kan helt klart använda syrran som huvudkudde. En dag gamla.
 
Här är de också en dag gamla. Raya har prydligt puttat ihop dem i en liten hög innan hon gått för att äta.
 
På bilden nedan är de fyra dagar, dvs den är tagen idag. Den är lite suddig tyvärr, jag tog den för att försöka visa hur de vuxit. Över ett hekto sedan de föddes.
 
 
 
 

De har kommit!

Igår kväll kom valparna! Åtta stycken, alla svarta och hela sex tikar. En enkel och okomplicerad valpning, så skönt det är att vara uppfödare då. Duktig mammahund och pigga, starka valpar. Anar att vi har vad vi gör om några veckor...






Vårvindar friska

Eller nja, det blåser mer än friskt, nästan storm faktiskt. Vi tog en annan väg på morgonrundan, när vi kom ner till älvkanten såg det ut som om träden försökte vika sig dubbla så då vände vi. Min första tanke var "tänk om ett träd faller över någon av hundarna". Efteråt insåg jag att det förstås kanske vore ännu värra om ett träd föll över mig...
 
Hundarna gillar blåsten, det betyder att marken fylls av nya tallkottar. Ibland undrar jag om vi tvåbenta går miste om en smaksensation när vi inte tuggar på en tallkotte under promenaderna. Det verkar vara något alldeles visst med det. Jag är inte helt förtjust, Raya käkade häromdagen så mycket tallkotte att de behagade komma upp på köksgolvet. Och vad Doris gör med de kottar som kommer ut den naturliga vägen lämpar sig inte i skrift. Den lilla söta saken är något av det äckligaste som finns.
 
Dagen V som i valpar närmar sig. Jag trodde kanske att den lilla labbebollen skulle börja äta dåligt på slutet, hon är så tjock så där ser ut att kunna finnas ett gäng som trycker åt alla håll. Men det bekymrar inte Raya, en stor del av hennes dag går åt till att tänka på mat. Således känner man hennes blick vartän man går och hon har ganska bråttom hem till maten på promenaderna. Och tja, hon ser ju ut att äta för fler än två om vi säger så.
 
Dagen P är här. P som i progressiva glasögon. Idag hämtade jag ut dem och än är jag inte  helt säker på att det var ett klokt beslut. Jag känner mig som en uggleunge som tittar åt alla håll och kanter men världen ter sig suddig i alla fall. Jag kommer att få grymma nackmuskler om detta håller i sig. Ibland får jag till det och då blir allt knivskarpt men så lyckas jag sudda till det igen. Och aldrig mer lär jag kunna hälsa på någon på stan, vad som händer där vid sidorna ser ut att vara ett enda töcken. 
 
Innan glasögonen kom, dvs igår, tog jag en selfie. Håll till godo, färskare bild än så på mig lär det dröja innan ni ser. Och ändå är den alltså redan inaktuell, tack vara brillorna...
 
 
 
Tack vare bloggen har jag fått en kontakt om Melvin. Det gläder mig. Han är en underbar kille som verkligen förtjänar att få en familj där han får vara medelpunkten och slipper ta på sig en massa ansvar. Här är han högt älskad och fungerar som sovkompis (Morris), buskompis (Doris), retsticka (Idefix) och joggingkompis (barnen) men eftersom han inte riktigt verkar trivas med att ha så många hundar omkring sig och definitivt inte uppskattar en valpkull kring benen, tror jag att han skulle få det bättre någon annanstans. Tyvärr.
 
Morris är en mammagris, det var känt sedan innan. Inte har det blivit bättre av att Doris fortfarande löper och att Morris därmed får följa matte överallt och till och med får sova i mattes säng. Nu är väl det senare ingen jättehit, Morris sover oftast i hundsängen nedanför eller på golvet, men det händer att han poppar upp och myser en stund. Då använder han nästan alltid husse som landningsbana, något husse inte helt uppskattar. Det gör att jag tror att det blir svårt för Morris att få behålla privilegierna när Doris löp väl är över men det vet han ännu inte om. Det kommer att bli en tung separation för både matte och hund.
 
 
Nu åter till allvaret, dvs städningen. Jag har efter mycket funderande bestämt mig för att tvättstugan ånyo får tjänstgöra som valprum de första veckorna, det blir lugnast så för den lilla mamman. Operation röjning pågår!
 

Valpar och omplacering

Valpmagen växer, jag är ganska säker på att det bor fler än en därinne om vi säger så. Stina hjälpte mig försöka ställa upp lilla damen igår för att ta några hyfsade bilder. Så där jättebra blev de nu inte (vi valde ju världens sämsta bakgrund) men det syns i alla fall att hon är rund. Matglad är hon också, det är full sula på promenaderna om hon vet att det vankas mat när vi kommer hem. Inte lika raskt annars, kanske.
 
 
Med sorg i hjärtat har jag också konstaterat att den svarte prinsen inte trivs som kennelhund hur vi än försöker. Han hade det jobbigt när Idefix hade dambesök, stod och juckade i luften över löptiken så fort han fick chansen. Så fick han vara hos en bekant några dagar för att vila sig lite men så fort han kom hem var det samma sak igen, fast nu med Doris och stackars Raya. Efter ett par dagar på andra sidan grinden har han lugnat ner sig och nu bryr han sig inte trots att Doris höglöper. Det får mig att tro att det är omställningarna snarare än själva löpet som stressar honom. Han sitter också en hel del bakom köksbordet, som om han vill vara ifred. Jag skulle så önska att han kunde få bo hos någon med en eller ingen hund, som kan erbjuda honom en massa kärlek, bus och långa promenader. Han är en väldigt mjuk och fin kille som förtjänar att få må gott för jämnan och slippa vara hos hundvakt eller annat när vi har valpar eller när han helt enkelt inte trivs. Finns det någon sådan därute?
 

Valpar på gång!

Det är inte det att inget har hänt här. Det är det att jag har jobbat så galet mycket och dessutom haft en hel massa annat att fixa så jag har varken haft tid eller ork för bloggen. Men nu kommer här en liten uppdatering av det som hänt de senaste dagarna i alla fall.
 
Vi väntar valpar!!! Jag har idag hämtat hem en liten svart labradorboll vid namn Raya (LP1 LP2 Huset Elliots Pi). Med två veckor kvar till valpning ser hon redan ut som om hon skulle kunna klämma ur sig 5-6 valpar. Så jag anar/befarar att det kan vara ett ganska stort gäng därinne... Spännande!
 
Inte alls uppställd utan en dålig mobilbild men ni ser ju klotformen.
 
På köksgolvet.
 
Stolt pappa till de väntade valparna är Mysis Tempo Vivo, en finsk hane som inte har några tidigare kullar. Båda föräldrarna är röntgade A och 0. Rayas samtliga syskon är röntgade med samma fina statistik, hanen är ur en kull där alla utom en är röntgade, alla då med A och 0. Båda är också ögonlysta ua, fria från anlag för prcd-PRA och hanen är också testad fri från EIC och CNM. Hanen används i praktisk jakt, har ett cert på utställning, har en fantastiskt trevlig mentalitet och väldigt bra storlek. Raya har 1:a nbkl jakt, lydnadsprovsdiplom i klass 1 och 2, genomfört MH samt 1:a öppen klass jaktprov. Detta blir förhoppningsvis friska och roliga hundar för dig som söker en labrador att leva ett aktivt liv tillsammans med. 
 
Under den gångna helgen har vi också förhoppningsvis tillverkat cavaliervalpar. Dock inga egna utan Idefix har haft dambesök av en alldeles ljuvlig blenheimtik från södra Sverige. Jättefin hjärtbakgrund på henne och sund och trevlig på alla andra sätt och vis också. Förhoppningen är nu att det ska bli ett gäng friska och sunda cavaliervalpar om sisådär nio veckor. De föds då på kennel Milljas. Det blir med största sannolikhet inga soffliggarhundar, båda föräldrarna är väldigt aktiva och roliga hundar.
 
Turturduvorna in action. Otroligt typlika och fina i storleken, båda två.
 
Lite trist att sitta stilla, tyckte de båda två.
 
Idag har jag varit och tagit nya hjärtintyg på gossarna. Morris fick sitt första, han är utan anmärkning vid 2 1/2 års ålder. Något annat var i och för sig inte väntat heller, han har ju en stark hjärtbakgrund. Men det är alltid skönt att få det på papper. Idefix har ett pyttelitet blåsljud, det fick han redan ifjol men det har inte försämrats utan kan tvärtom ses som väldigt bra för rasen. Jag gissar att han är som sin mamma, hon fick också ett litet blåsljud vid samma ålder men lever än, snart femton år gammal. 
 
 
 
 

RSS 2.0