Mina duktiga flickor!

Hela helgen har tillbringats på agilitytävlingar i Boden. Stina och Maya har tävlat, Zäta och jag har agerat supporterklubb, chaufför (jag) och alltiallo. Zäta har friskt och ohämmat tiggt fika och annat ätbart av alla som varit i närheten. Finns det bebisar i den magen så ser deras mamma till att de får näring, den saken är klar!

Stina och Maya har haft en superhelg. Igår kom de 3:a i agilityklass 1 och fick sin tredje pinne i klassen, vilket således innebar uppflytt till klass 2. I hoppklass 1 vann de och tog sin andra pinne. Idag blev det så debut i agilityklass 2. Snöpliga 5 fel på slalomet räckte till en sjätte plats, en riktigt bra debut. I hoppklass 1 blev de trea igen och tog sin tredje pinne, så nu väntar klass 2 även där. De har också varit med i Luleås small-lag båda dagarna så det har blivit mycket springande. Nu är båda två ganska trötta men väldigt nöjda med sin helg, med all rätt.

Idag har det också varit fotbollsmatcher igen mellan Svartbjörnsbyn, Bredåker och Unbyn, denna gång på Unbyns IP. Lille sonen gjorde mål i ena matchen och stod också en del i mål. Ganska nöjd med dagen även han, således.

Själv är jag helt slut efter två dagar utomhus bland skällande hundar. När man kommer från retrievervärlden är man inte så van vid så mycket ljud så det sliter lite. Nu väntar TV-soffan!

Sjöfågelpremiär

Skrev ett jättelångt inlägg nyss och så sparades det inte. Morr!!!!

Sjöfågelpremiär idag. Hussen smög ut med Tutan vid 3-snåret medan matten fortfarande nannade sött på kudden. Vid 6.30 gick klockradion igång och jag klev upp för att upptäcka att husse med hund fortfarande var ute. Strax efter 8 kom de in, och då upptäckte jag att det var Visa som var med honom! Tydligen hade han inte bara smugit upp utan också smugit in och bytt hund utan att jag märkt ett endaste dugg. Tur man har vakthundar...

Hussen menade att Visa varit ganska het den här gången. Ifjol hade hon varit väldigt lyhörd och lydig men aningen skeptisk till varmt vilt i början. I år var hon med på noterna direkt och väldigt sugen på att hämta varm fågel. Hussen menade att hon rent utav varit lite olydig. Visa menar att det var hussen som var olydig, han ville inte dirigera henne åt det håll som hon ville...

Tanken var att Visa skulle få följa med en sväng ikväll också, men plötsligt insåg matten att Visa börjat löpa så därav blev inget. Det blev Tutan som fick följa istället men tyvärr blev inget skjutet. Visa har annars följt husse med blicken hela dagen och till och med haft huvudet i hans knä när vi fikade, något hon aldrig har annars. Matte har varit helt bortglömd idag. Falska lilla varelse...

Melvin har inte fått följa med och jaga utan har istället fått gå ut ensam med matte och ett knippe dummies. Vi lade ett fält och så tränade vi linjetag med snabba upptag. Det blir bättre, men fortfarande har han en mikrofördröjning som jag vill få bort. Men inga tendenser att ta två idag, det var skönt. Det går kanske framåt...

Husets riktige småviltjägare, katten Pysen, drog igång premiären för länge sedan. Igår när jag var ute och förberedde flytten av lekstugan, låg han lättejefullt utsträckt i gräset och tittade på mig en stund. Så tyckte han tydligen att jag behövde ett mellanmål, för han gick iväg och kom fem minuter senare tillbaka, högljutt jamande med en mus i munnen som han lade vid mina fötter. Mums, eller..? Senare på kvällen skulle jag ropa in honom och han kom med något stort hängande i munnen. En råtta, eller kanske en vattensork. Hussen fick rycka ut, någon artbestämning gjordes dock aldrig. Vi nöjer oss med att konstatera att det var stort och ÄCKLIGT!!!

Idefix dambesök till helgen är skjutet på framtiden. Lite trist på sätt och vis, men kanske bra för killens självbild. Han kan få en sådan konstig världsuppfattning om damerna står uppradade på kö och väntar på hans tjänster...

Agility och flitiga fingrar

Ingen hundträning alls i Bälinge i helgen, igår var det den obligatoriska surströmmingsfesten med alla grannar på gatan så dagen fylldes av förberedelser. Kvällen blev som vanligt trevlig och Oscars utsågs nog till vinnare, tätt följd av Mannerströms. Idag har det varit lite sömnigt i huset, matte har inte orkat träna. Den svarte gossen har varit dålig i magen så det kändes som om en träningspaus var helt OK även för hans del.

Stina och Maysan har varit i Drängsmark på agilitytävling i dagarna två. Igår fick de med sig en pinne hem i agilityklass 1, en till nu så är de i klass 2. I hoppklassen hade de snabbaste tiden men ett litet missförstånd gav dem en vägran. Båda loppen räckte till 3:e placeringar. Idag fick de 5 fel på hinder i agility och landade ånyo på 3:e plats. I hoppklassen nollade de men var snöpliga ca 1 sekund ifrån den eftertraktade pinnen. Nåja, de är på g, pinne på varje tävling hittills och de är där och nosar hela tiden. Stina är taggad som tusan, nu vill hon ha mer! Morsan är förstås stolt som en tupp över sina duktiga tjejer.

Ni som känner mig vet att jag i perioder tycker om att sticka. Främst gillar jag att göra sådant som blir klart hyfsat snabbt - sockor, mössor, vantar osv. De egna barnen börjar ha vinterförrådet ganska så fullt, så nu tänkte jag pröva att sticka upp lite av det garn jag har samlat på mig och lägga ut alstren till försäljning. Jag har valt att göra en egen blogg för detta, ni hittar den här: http://flitigafingrar.bloggsida.se/okategoriserade/hej-varlden Än så länge inte så mycket men förhoppningsvis ska den fyllas på. Jag ska också länka från hemsidan nästa gång jag uppdaterar, vilket kan dröja.

Cavaliervalpar

Nu vet vi vad som bodde i Isas mage! Hela sex stycken kalasfina cavaliervalpar, fyra hanar och två tikar, alla vältecknade och välmående. Om någon känner någon som letar efter en blenheimhane med hjärtfriska, sunda linjer så kan ni tipsa om kennel Apricot. Bild på underverken syns nedan:Idag har Idefix haft dambesök av Lucia från Norrfjärden. Det gick galant, killen vet vad han ska göra nu. Men jag anar ett problem... Han är ju en snabbtänkt rackare, så jag misstänker starkt att han snart kommer att förvänta sig att alla besökare har med sig en tjej till honom. Nåväl, det går väl över.

Ludde har haft fotbollsträning ikväll. Jag tog med de svarta, först gick vi en promenad och sedan tränade Melvin och jag lite lydnad. Inkallning med ställande på kort avstånd gick klockrent, körde sedan vanliga raka inkallningar utan minsta tendens till tempoväxling, skönt. Fritt följ med lite positioner gick också bra. Och så fjärren då... Han har fattat att han ska skifta på mitt kommando och tecken, men som vanligt gör han allt med stor entusiasm och engagemang så han studsar fullkomligen upp till sättande. Ibland är det så mycket studs under rumpan att han liksom studsar iväg bakåt eller i sidled. Rart men jag anar att det kan ge poängavdrag...

Dambesök

Nu väntar lillkillen (den fläckige alltså, inte Melvin) dambesök i olika omgångar! Jag får snart skaffa en sådan där bokningsjournal som tandläkarna har för att hålla koll... ;o) Nej, riktigt så illa är det inte. I morgon får vi besök av Lucia från Norrfjärden, så hoppas vi att de både får till det. Vi lär försöka några gånger där, för att vara på den säkra sidan. Och till nästa helg kommer det en flicka som rest ända från sydnorge för att dejta vår lille kille! Det ska bli så spännande alltihop. Han brukar vara klockren på detta med tjejer, inget juckande i onödan utan han vet när det är dags.

Spännande är det också i dagarna, för när som helst ska Isa på kennel Apricot valpa. Enligt ryktet är hon ganska tjock, så vi hoppas att det ska finnas några stycken i magen och helst då flera tikar. Stina väntar med spänning på rapporter och hoppas kunna åka ner och titta på de små så småningom.

Ikväll har vi i alla fall varit ute på klubben, Stina och Maya har tränat agility med det gänget medan Melvin och jag var ensamma på lydnadsplanen. Det gjorde inte så mycket, vi tränade fritt följ och gnuggade lite på positioner. Så gjorde vi inkallningar på kort avstånd, både med och utan ställande. Än har jag leksak i handen och han stannar klockrent, nästan med en liten studs. Prövade fjärr igen och denna gång gick det bättre. Ibland vill hela killen studsa upp i sittande, det måste vi jobba bort för då kan han landa var som helst. Så nu står jag alldeles framför och försöker få in förflyttningen. Han gör det rätt naturligt, när han inte studsar då.

Vi avslutade med platsliggning, både där jag lämnade honom och gick iväg och långa platsliggningar där jag stod kanske 30 m bort. Han följer intresserat vad som pågår på agilityplanen, men ligger betydligt mer avslappnat nu än för bara några veckor sedan. Han vet vad som gäller, det är tydligt.

Skulle pröva att låta honom gå på den låga stegen men det gick inte alls. Killen kan inte gå ordentligt i trappor heller, han går mest med frambenen. När jag har lite mer tid så ska jag åka in till Mjölkuddsberget och gå upp i trapporna där, de är fasta och bra med ordentligt stöd under tassarna. Han måste bli medveten om att han kan använda bakdelen också, inte bara frambenen. Jag tror att det måste till innan vi kan fortsätta med någon stege.

Maysan gick bra ikväll, förutom ett litet avbrott då hon jagade en fågel som förirrat sig in på planen. Stina har förhoppningar inför helgens tävlingar. De har ju tagit pinne på varje tävling hittills i år, det vore synd att bryta den trenden. :)

Helgen avklarad

Det ble ingen mer parning för Zäta och Storm, den lilla damen var måttligt road av friaren när vi försökte på fredagen. Med facit i hand skulle vi kanske ha prövat tidigare, men med tanke på att vi fick till en bra parning med rejäl hängning så känner jag mig inte särdeles orolig. Om 4-5 veckor bör vi se om jag har rätt...

Fredagens tävling gick hyfsat. Lille prinsen var väldigt knottbiten när jag tog ut honom ur bilen för att värma honom och var nog så stressad. Lärdom av detta blev - smörj in hunden ordentligt även när han sitter i bilen! Linförigheten var inte som den brukar, jag trampade honom redan på första steget, han var väldigt på men inte riktigt i kontakt med mig utan det blev mest ett enda slams. Sedan nollade han paradnumret läggande under gång men efter det jobbade han upp sig hyggligt. Inte alls sitt vanliga jag dock, han studsade inte in i fotposition som han brukar utan jag fick plocka och lirka med honom. Men vi fick ihop 168 p trots nollan och det är ju OK. Bäst var att han låg coolt på platsliggningen. Nu känner jag mig trygg med det momentet så nu går vi vidare mot klass 2 och så ska vi lägga lite krut på spåret och se om det kan bli en appellstart också. Han håller ihop huvudet allt bättre och är jätterolig att träna med, han är med på allt och satsar verkligen när vi tränar. Precis så som jag vill ha det!

Storm var sliten på lördagen, gjorde ett i mina ögon bra spårupptag (jag gillar hundar som har ett "sug" i spårandet) och fick hem alla pinnar utom en. Jag åkte hem på lördagseftermiddagen och såg därför inte dagens söktävling, där han var snubblande nära ett uppflytt till elitklassen. Jag tror och hoppas att Pernilla känner sig nöjd med norrlandsturnén.

Stina och Maya har tävlat agility och fick sin första pinne i hoppklass 1 igår. Hoppas de fortsätter plocka pinnar i jämn takt så här. :) De är duktiga, mina flickor! Efter tävlingarna hade Stina rejält ont i knäet, det känns trist. Vi väntar på tid för magnetröntgen men har fått meddelande om att det är minst 8 månaders kö. Man kan hålla sig för skratt...

Jag är taggad som sjutton nu så idag har Melvin och jag påbörjat träningen inför tvåan. Lite trassel med att förstå detta med att skifta ställning på stället, men själva skiftningen gjorde han snyggt med sättande bakåt. Började också inkallning med ställande och det var klockrent. Nya tag i morgon, ska försöka hinna spåra också då.

Ludde har spelat fotbollsmacth gånger två idag och har gjort sitt första mål. Behöver jag säga att han var stolt? Pappa och storebror var med och såg, medan jag var funkis på hemmaklubbens agilitytävling. Solen har lyst hela dagen och jag var som vanligt inte insmord, så nu kommer jag att ha en lysande röd nästipp i några dagar. Riktigt snofsigt...

Till sist ett stort GRATTIS till Cissi och Paysan som gjorde en kalaslydnad i elitklass på Malmenkampen. En snöplig miss på vittringsapporten, annars hade det varit SM-poäng. Nästa gång har ni dem!

Valpar tillverkade!

Ikväll hade vi planerat in en dejt mellan SVCH TJH Sea-Birds Snowstorm och Huset Elliots Zäta i de mörka Bälingeskogarna. Zäta var lite fundersam till kavaljeren först och visste inte riktigt hur hon skulle bete sig mot denne erfarne gentleman, men tyckte att de kanske kunde leka lite jaga-lekar tillsammans. Han lekte snällt men visade ju också ett visst, om än inte påfluget, intresse för hennes ädlare delar. Efter en stunds tålmodig uppvaktning lyckades han övertyga henne om att de nog skulle göra annat än jaga varandra i blåbärssnåren och hips vips så satt de ihop! Otroligt skönt för oss församlade tvåbeningar som alla hade olika intressen i det som föregick (tikägare, hanhundsägare, uppfödare och blivande valpköpare). Nu kan vi andas ut! Med en hängning på drygt 20 minuter kan vi inte ha varit helt fel i tiden. Vi gör ett till försök på fredag morgon, sedan drar Pernilla och jag mot Gällivare för att tävla i helgen.

Har ju anmält både Visa och Melvin till lydnadsprov, men tror att det bara blir den "lille" som kommer till start. Dels känns Visa lite småseg och dels hittade vi mysko blodfläckar i köket och hallen igår. Jag anar att det var ett förlöp och att löpet är här inom ett par dagar. Inte riktigt bussigt att starta henne då! Men Melvin är som vanligt som en liten scout - alltid redo!

Lydnadsdebuten...

... med Melvin är avklarad. Inte mycket att säga om den annat än att jag är sjukt nöjd med gossen. Vi skramlade ihop 181 poäng och det räckte till seger bland 12 ekipage. Tio på platsen, 9 på tandvisning (han hälsade på domaren först), 8 på linförighet (han var lite ofokuserad och så tränger han lite, den lille skurken!), 10 på läggande under gång (Melvins paradnummer, men ibland landar han framför matte, dock inte ikväll), 9.5 på inkallningen (han dunsade som vanligt i mina knäskålar när han vände runt men vilken fart!), 9.5 på ställande (lite tramp när jag gick tillbaka, vi är inte riktigt klara med avslutet), 7 på apportering (här trodde jag på en stensäker 10:a men det visade sig att han rullar andras apportbockar i munnen, dock inte sin egen) och så 8 på hoppet (han kastade sig handlöst iväg och tog i med ena bakbenet). På helheten fick vi 10. Han var underbar, lite väl alert på platsen men så himla kul att köra. Det är fullt ös med den gossen! Nu ska vi jobba på med platsliggningen, han måste vara lugnare där innan vi går upp i 2:an. Men skoj att han höll ihop så bra, min lille prins!

När vi hade kört fick han vara med mig ute på klubben i Piteå för att vänja sig och kanske koppla av lite. Just avkoppling är väl inte hans starka sida... Han är ju Killen med Kollen och var kvällens självutnämnde lekledare. Det finns ingen elakt i den hunden och han tror att alla är som han, så han har försökt leka igång de flesta, från små papillonvalpar till stora schäferkillar. Partytricket fingerkrok har han kört med både Mats, Danne och Carina, tack för att ni stod ut med gossens energi. Några fick sig en slick i örat också i förbifarten, Melvin gillar ju de flesta.

Det fåniga med alltihop är att jag har varit sjukt nervös i dagar innan denna tävling. Det är alltid lite jobbigt när man ska tävla en ny hund första gången och nu var det värre än någonsin, jag mådde nästan illa på förmiddagen. Gick ut och körde lite med Melvin för att lugna sig men han fungerade inte alls. Då insåg jag att det var för att jag var nervös och spänd, då trodde han att jag var arg eller konstig så han kom inte med mig på fritt följ. Alltså fick matte sluta vara nervös!

En som nästan var lite sur när vi åkte hem var Visa. Hon fick följa med i bilen och trodde nog att det var hon som skulle tävla, för hon var helt i gasen när vi kom fram och kunde knappt vänta på att jag öppnade grinden. Men detta var inte hennes kväll och hon var ganska tydlig med vad hon tyckte om det... Nu ska jag träna lite ruta till med henne och så hoppas jag att hon inte börjar löpa. Går det som jag tänkt så drar jag till Gällivare med henne nästa helg, och då SKA vi ta den där förbaskade lydnadstvåan!

Min nylagade Nokia hade jag med mig ikväll, med laddat batteri och nytt simkort. Jag hann ringa två samtal, under det tredje så dog eländestelefonen. Och kunde Marie sin nya PIN-kod? Nej... Nu ikväll har jag pratat med Vigdis. Efter att telefonen dött tre gånger så gav vi upp. På måndag är det jag som åker tillbaka med the phone from hell och säger att jag har fått nog. Men OK, det är som Pigge säger, den har blivit bättre. Nu lägger den av hela tiden, förut var det bara ibland. Men nu kan jag verkligen lita på att den inte fungerar överhuvudtaget!

Hundträning och galet mycket jobb!

Usch, jag har jobbat alldeles för mycket den sista veckan och sovit för lite. Det blir inte riktigt bra, när det nu är aningen lugnare så har jag svårt att sova. Nåväl, det har lättat på lite, ska försöka bli klar i morgon så att jag får fredagen ledig. Hoppas planen håller...

Har i alla fall varit ute på klubben med Stina två korta svängar och tränat. Igår var det lite mindre kul, jag fick för första gången höra min gosse ta fram den mörka rösten. Nu var det inte hans fel, en ung hane av liten ras kom fram och betedde sig riktigt illa, så han hade all rätt i världen att svara med att morra. Jag har aldrig hört honom låta så innan, tror nästan att han blev lite förvånad själv också. Han är ju mest vad vid att vara god och glad, inte vid att någon beter sig illa. Sedan måste jag ärligt säga att jag inte gillar när något sådant händer. Generellt tycker jag att småhundar oftare kommer undan med dåligt beteende, men det är inte mer OK bara för att hunden är liten. Har man en hund som inte kan bete sig, ska man hålla den under noggrann uppsikt. Vi andra är där för att träna, inte för att få våra hundar utmanade. Blir det en situation, är dessutom min hund så mycket större och är den som kan orsaka största skadan, trots att han i grunden kanske bara har försvarat sig. Nej, inte roligt alls.

Roligt är det i alla fall att lydnaden går riktigt bra med Melvin nu, peppar, peppar. Idag lade vi platsliggning med två schäfrar och en malle i regn ute på klubben. Det gick bra, men jag skulle önska att han låg lite mer avslappnat. Nu är han otroligt alert, registrerar allt som händer och är verkligen Killen med Kollen. Nåväl, han ligger, han har hittills alltid legat och jag hoppas innerligt att han gör det på fredag också. Min fasa är någon hund ska resa sig och bjuda upp till lek, då kommer nog gossen att haka på. Party är kul! Lydnaden känns däremot bra, hoppas att jag säger samma sak på fredag...

Visa fick göra platsliggning med skott idag. Det var lite kul, jag är ju sugen på att pröva lägre klass med henne om vi hinner för det förb... löpet. Hon halvsatte sig på första skottet men sedan låg hon kolugnt när hon fattade att det inte var något roligt på g. Mammas pärla! Anar att budföring med skott kan bli liiite lurigare, men vi får testa det med.

Stina och Maysan ska vara med på agilityuppvisning på Lulekalaset på lördag. Det är lite pirr i magen där tror jag så de tränar friskt. Men det är bra. Nu börjar de få något som liknar vänsterslalom. De har också börjat med momenten i lydnadstvåan och Maysan jobbar på bra. Rutan är på gång och platsliggningen ser kalasfin ut. Hon är så cool, hon lägger ner hakan och nästan försvinner i gräset. Lill-skruttan!

Nu ser vi också fram emot storfrämmande av Pernilla och Storm i nästa vecka. Hoppas att allt ska gå vägen nu och att de också får med sig lyckade tävlingsresultat hem från sin norrlandstripp.

Kan också meddela att vi nu inte bara har hönor utan också fyra små kycklingar, två av rasen islandshöns och två RIR. Förhoppningen är ju att några av dem ska vara hönor, tuppar får dess värre inte bo kvar hos oss... Fast lille sonen hoppas på att OM någon av dem trots allt är en tupp, ska det vara en stum sådan. Sannolikheten är dock knappast så stor...


Valpplaner

Nu har Huset Elliots Zäta börjat löpa och planeringen är i fullgång! Tanken är att hon ska paras med SE VCh Tjh Sea-Birds Snowstorm, en gul hane som utöver sina titlar också har 2:a öppen klass jaktprov i Danmark, 1:a lydnadsklass 1, 2:a på utställning samt tävlar elitklass spår och högre klass sök. En riktig allround-kille, med andra ord! Storm är också testad fri från EIC och CNM, vilket innebär att hans valpar aldrig kan utveckla någon av dessa sjukdomar.

Pernilla och Storm, som han kallas, kommer hit till Luleå i v.32 och Zäta är bussig nog att tajma sitt löp så att vi kan para under deras besök. En helt otrolig flax! Ni som är intresserade av valp har därmed också en fantastisk möjlighet att få träffa de planerade valparnas pappa, som annars bor nere i Skåne. Är ni intresserade av att träffa honom och hans matte, är ni välkomna att höra av er.

Hemsidan ska också uppdateras med mer info, jag ska bara hinna. Just nu jobbar jag dag och natt...

Det är också Cavaliervalpar på gång nere på kennel Apricot, efter vår Idefix undan SE UCh Apricot Indiana-Rose. Mer info hittar ni här: http://www.trapico.se/apricot/nya_valpar2008.html

Avslutar med att lägga ut en bild på Storm som jag lånat från hans hemsida:
img_0079_edited-1

RSS 2.0