Mest bara bekymmer och elände

Ingen rolig dag alls idag. Eller, egentligen började det i tisdags när den lille fläckige killen gjorde illa ett bakben utan att vi riktigt vet hur (men vi misstänker en taskig landning från ett av hans många skutt från den förbjudna kökssoffan...). Jag satte in metacam direkt och har sedan försökt få tag på någon bekant veterinär utan framgång. Idag fick det bli jouren. Och jodå, knäet är skadat och jodå, det blir operation. Så i morgon bitti kl 8 ska vi vara på plats för inskrivning. Inte alls kul men samtidigt skönt att det blir åtgärdat relativt fort.

Nästa smäll är att jag inte kan känna några valpar i Visas mage. Däremot känner jag en knöl som absolut inte ska vara där, stor som en pingpongboll ungefär. Hon fick en liten knöl efter snittet vid senaste kullen och veterinären menade att det var ärrvävnad. Men så här stor var den inte och nu anar jag förstås oråd. Jag hoppas att jag har fel och att det finns någon valp därinne som jag inte har känt och jag hoppas att knölen är ofarlig. Men helt kul är det inte. Tid för undersökning är bokad men jag fick ingen tid förrän onsdag eftermiddag. Bara att härda ut. Hon är i alla fall pigg och glad och tämligen övertygad om att hon är dräktig. Alla tecken har också stämt på det så blir det inget, misstänker jag att hon har varit dräktig och resorberat. Suck. Håll tummarna HÅRT för att jag har fel!

Det blir med andra ord ett par dyra veckor framöver. Men, jag vann minsann på Lotto i lördags på min och pappas stående Lotto. Hela 23 kr inbringade min lilla rad. Funderar på om man kan muta Svenska Spel så att de lägger på några nollor där bakom. Det skulle liksom inte sitta fel just nu.

Islandsäggen i kläckaren börjar spricka upp nu, så till helgen kommer det nya kycklingar. De ska alla flytta till Jokkmokk till sina äldre syskon som redan är kläckta. Nästa vecka startar jag årets sista kläckning, då blir det Isbar och så några islänningar till mig själv. Sedan lägger vi ner den aktiviteten för i år.

Har varit ute och räfsat idag och haft hönsen lösa. Det är otroligt msyigt att se dem knalla omkring i trädgården. Mina lövhögar utgör väldiga lockelser, lämnar jag en hög för att hämta en säck så hinner jag inte ta många steg förrän någon fjäderklädd vän står i högen och sprätter. Vips, så är allt utspritt igen! När man ser hur roligt de har det inser man att så här borde alla höns ha det och inte stå i burar och klämma ur sig ägg. Höns är nyfikna och sociala varelser!

Dagen idag har annars varit tämligen hektisk. Först en massa tid i telefonkö till olika veterinärkliniker. Sedan iväg med Idefix och en massa väntan innan det blev vår tur. Hem med honom och landa med en kopp te när telefonen ringde - dottern mådde dåligt och behövde hämtas hem. Iväg igen. När klockan var runt två landade jag i kökssoffan med min efterlängtade tekopp och lite lunch. Hann räfsa ett par timmar innan minstingen skulle på fotbollsträning. Melvin fick följa med, han tycker att det är superskoj med fotbollsträning och alla människor som är där. Det skulle möjligtvis vara ännu roligare om han fick vara med. Men han fick nöja sig med lite promenad och lydnadsträning. Inkallningar stod på programmet, vi körde dem på mjukt underlag och vilken fart killen hade. Härligt! Fjärr körde vi också, lite väl mycket studs där för att matte ska vara riktigt nöjd. Så apportering och plötsligt har han bestämt sig för att gå in vid sidan i alla fall, just som jag tänkt resignera och låta honom lämna av framför. Vi avslutade med lite "bara vara"-träning medan killarna tränade klart och det var nog det som gick absolut sämst. Melvin har blivit väldigt mycket mer social med andra människor, mest på gott men ibland lite på ont också. Så han ägnade kvällen åt att stifta nya bekantskaper!

I helgen hoppas jag hinna spåra lite och så ska vi köra rutan. Ska anmäla mig till prov också, känner mig lite taggad. Stina och Maysan är också på g, så se upp för nu kommer vi! ;o)

Håll nu tummarna för den lille fläckige vikingen i morgon. Han är en helt ljuvlig liten varelse, den hunden, med ett enormt hjärta för sin lilla matte. Vi hoppas att de ska kunna fixa till det trasiga knäet så att han blir helt återställd.

Påsken är över

Så var en intensiv påskhelg över. Vi har hunnit med en hel del - umgås med goda vänner, räfsa på tomten, mysa med familjen, träna lite hund och så firande av husets nyblivne tioåring under gårdagen. Det sista var kanske det allra viktigaste, han fyllde ju "jämnt". :) Igår kom också Katarina och Danne förbi och fikade på sin färd tillbaka mot Sundsvall. Jättekul att få se racerråttan Jota och snygge storebror Yabba och att få surra lite hund med matte och husse. Nu har jag fått nya idéer i min spårträning med Melvin och ska försöka hinna ut och testa av dem idag. Svårare spår är det som gäller!

Islandstuppen har flyttat och fått en hel bunt med nya damer. Hans nya tillhåll är Norrfjärden, där verkar han trivas som fisken i vattnet. Här hemma blev det tyst och stilla och mer harmoniskt i hönsgården eftersom det inte längre är någon konkurrens om damernas gunst. De två småtupparna är ännu för unga för att förstå sig på sådant. En av dem måste också flytta på sikt men än är det ingen panik.

Visa lullar på, trind om magen. Är det inte valpar i magen denna gång, då kommer jag att få ett rent h-vete att få bort den där magen. För bara en vecka sedan så kunde hon glatt hänga med på promenad i flera timmar men nu blir det fort flåsigt så vi har kortat rundorna för hennes del. Melvin är lite frustrerad, han har ingen att busa med. Hans konditionsträning blir lite lidande så här års, men nu börjar det tina upp i skogen så att man kan ta sig ut där igen. Att bara hålla till på vägarna är ingen höjdare i längden.

Bekymrar mig lite över lilla Tutan igen. Hon har fått problem att uträtta tvåan, eller vi har snarare problem när hon ska göra det. Det verkar som om hon har svårt att kontrollera ringmuskeln, det liksom pluppar ur henne ibland när hon går och hon måste sätta sig flera gånger på samma runda. Så länge hon verkar pigg i övrigt och inga olyckor händer härinne så får hon tuffa på, men jag börjar ana att det sitter något i tarmen som ställer till det. Hon har ju tumörer på lite andra ställen sedan tidigare så jag vet ju åt vilket håll det går men det är inte roligt för det.

Gratulationer

Idag säger vi grattis till Ebba och Raya (Huset Elliots Pi) som debuterat i lydnadsklass 1 i Piteå. De fick ihop 171 poäng och det räckte ju till ett första pris. Duktiga tjejer!

Melvin och jag kom aldrig till start. Sonens basketlag tog sig till final i ungdoms-DM och eftersom han blir senior nästa år, åkte hela familjen till Arvidsjaur för att se den sista finalen. Det blev en nervpirrande match som de vann med en poäng. Skoj!

Grattis säger vi också till Vigdis som varit med i jaktcupen med hundarna. Agnes vann blåbärsklassen, Sudden kom 2:a i öppen klass och Vimsa 3:a i elitklass.

Det närmar sig...

Tränade med Melvin igår igen. Platsliggning och fritt följ kändes riktigt bra, han är lite på i fria följet men jag köper det (läs: jag är för lat för att slipa till det). Inkallning med bra fart, inte den bästa men tillräcklig. Så rutan då... Killen var som ett enda frågetecken. Nu kommer paniken krypande i matten, på söndag är det tävling och vi är inte ens nära i det momentet! Jaja, bara att inse att något första pris blir det inte och det är inte gossens fel. Men vi ska köra dubbla pass idag, matten har en tanke och så får det bära eller brista. Sjunger som Euskefeurat: "det är lika bra att sluta drömma, det går åt helvete i alla fall"...

Visa börjar lägga ut nu, har bestämt mig för att det är dags att ge lite kraftigare foder. Mätte magen igår, 3 cm rundare än veckan innan. Hon är otroligt nöjd med livet, hon ger ett så harmoniskt och mysigt intryck. Men hon har råkoll på allt som är ätbart och missunnar ALLA att äta. All mat borde vara hennes mat, säger hon.

Idag har jag en städdag. Vi får besök av farmor och kusin Felix ikväll, till i synnerhet Luddes stora lycka. Han pratar inte om annat än kusinens besök. Men innan de kommer tänkte jag att här skulle bli lite rent och påskpyntat.

Har haft en kelsjuk kisse sovande i armhålan större delen av natten. Det har kommit en ny katt i området, så Pysen hamnade i slagsmål igår på den egna tomten och allt. Liiite läskigt, även om han var mycket större än den nya kissen så är han ju ingen modig varelse utan tvärtom väldigt snäll. Så han är inte så pigg på att vara ute långa stunder trots finvädret, om inte vi är ute förstås. Nu ligger han i sin hängmatta och filosoferar över livet. Och matten ska lämna datorn för att ta ut hundarna och därefter ska här tvättas fönster. Den enda nackdelen med vårsolen är att den avslöjar vinterfönstren!

Riktiga A-barn!

Knappt hann jag upp i morse förrän det plingade till i mobilen. Det var Katarina, Jotas matte, som meddelade att även Jota är A på höfterna och ua på armbågarna. Härligt! Grattis till Katarina och Jota!

Nu är fyra av fem röntgade, alla med samma fina resultat. Lilla Ny har börjat löpa så hennes röntgen blir uppskjuten. Så är det med brudar, löpen kan ställa till det.

För valpköparna är det förstås skönt att veta att hunden är OK på lederna, i synnerhet som alla i den här kullen har tänkt att jobba med sina hundar. För mig som uppfödare är det också skönt, inte minst eftersom jag har gjort om kombinationen och hoppas att det ligger små frön och jäser i Visas mage. Nu känns det faktiskt lite extra bra.

Härligt väder har vi haft idag men jag har inte fått mycket gjort. Jag känner mig trött och har lite ont i huvudet. Tror kanske att den senaste veckans sömnbrist tar ut sitt. Ska försöka köra ett lydnadspass med gossen ikväll också, vi måste ju tugga på.

Har lämnat iväg ena tuppkycklingen idag till en jättetrevlig kvinna inne i sta'n vars tupp hade dött. Jag försöker ju hitta någon som vill köpa min islandstupp, jag kan inte fylla hönshuset med bara tuppar. Men han var för stor för hennes höns så istället tog hon min ena kyckling. De är så vansinnigt tama och trevliga så jag blev jätteglad över att han ska få egna små hönor att basa över. Fantastiskt bra får han det också, kan inte bli bättre. Lite kul också att hitta någon som är lika tokig som jag och har en massa djur fast de bor i villa. ;o) Om nu någon vill köpa min islandstupp också så skulle jag bli jätteglad. Han är världens snällaste, månar om sina damer och pysslar på.Idefix har ju haft dambesök men det har inte blivit något och jag började så smått fundera på gossens förmåga. Idag ringde tikägaren, ett veterinärbesök visade att löpet i själva verket var ett förlöp! Så nu får vi fortsätta att vänta på att det riktiga löpet infaller. Det här med hunduppfödning är inte lätt om någon nu trodde det. Själv går jag och sneglar på Visas mage, den är rundare men är det valpar eller är hon tjock..?

Lite kul är att jag tog in en massa mattor i köket för att ge fäste under tassarna till Idefix och fjällan. Ena mattan var en gammal ryamatta som verkligen inte är vacker. Men tydligen var den helt i labbarnas smak, Melvin och Visa har turats om att ligga där och ibland har de legat där båda två. Mjukt och mysigt, tyckte de.

Hedemorakycklingarna är också mysiga men väldigt ljudliga. Otroligt att så små djur kan få fram så mycket ljud! Just nu är det något som är fel, eller så vill de ha något gott. Det hörs ända upp...


Träning pågår!

Det börjar bli panik i lägret här nu, tävling på söndag och vi är inte i hamn. Har jobbat till efter midnatt tre dagar på raken så idag kunde jag vara ledig och for ut till klubben en sväng för att träna på grusplanen vid slalombacken. Körde inkallningar, nu var farten bättre och inget frågande på vägen. Körde en enda med stannade och den gick kalas, så nu tror vi på att det sitter och så fortsätter vi nöta raka inkallningar fram till tävlingen så att vi inte tappar farten igen (eller Melvin tappar, matte har just ingen fart ändå...). Körde fotgående också och det gick hyfsat, han tränger lite och vill inte sätta sig om det är alltför blött men det får vi lösa. Läggande gick kalasbra. :) Apporteringen går inte, han stannar framför mig och tittar frågande. Ska se om jag kanske kan låta honom lämna där och gå runt sedan istället, det är ju OK enligt reglerna fast då ska han sitta och lämna av, inte stå. Tänk att ALLA mina labbar har lämnat vilt/dummy stående framför mig, men samtliga har snabbt fattat att apportbocken, den lämnar man sittande vid sidan. Alla utom en... Där ser man hur olika hundar är, trots att de är av samma ras, och att det aldrig finns färdiga mallar.

Innan vi åkte hem så körde jag en platsliggning och det var inga problem. Då bestämmer vi att det inte blir det på söndag heller! Kvar nu är rutan, den har vi knappt kört alls så den är nog rökt ändå men vi får göra vad vi kan och hinner. Ska jobba på med apporteringen och inkallningarna också, resten lämnar vi och så får vi hoppas att vi har turen med oss också.

Ett plus med apporteringarna är att han nu liksom hoppar över den och greppar den på tillbakavägen, precis som vi har tränat. Det känns bra. Däremot flyttar han inte tassarna som vi har tränat på fjärret, när han blir ivrig så glömmer han det. Och ivrig blir han ju, min gosse, men det är också hans stora charm. Han ÄR en prins!

Igår glömde jag att ge Visa fil på lunchen, jag var så stressad. När jag kom ner i köket låg hon parkerad framför kylen. Undrans hur länge hon legat där..? Lillgumman, hon har just inget annat än mat i huvudet nu.

Islandstuppen gal som besatt nu, jag är livrädd att grannarna ska klaga. Jag har försökt att klaga till honom själv också, eftersom jag har lite svårt med koncentrationen när han går på så där. Men han bryr sig inte om vad hyresvärden tycker utan fortsätter med sitt galande. Har satt ut en annons om honom nu men anar ju att ingen vill ha honom. Synd, han är en otroligt snäll och trevlig (och fertil!) tupp. Det har ringt en kvinna ikväll men hon ville ha en mindre tupp. Det visade sig dock vara en riktig lyckträff för hon tar över en av mina tuppkycklingar av blandras. Det känns bra, de är så himla rara så de förtjänar ett bättre öde än att hamna i grytan.

Ena hedemorakycklingen blev dålig så hussen fick agera lieman. Tur att jag har honom! Nu är de bara tre men dem är jag inte ett dugg bekymrad över, de verkar otroligt pigga och livaktiga. Och söta, förstås...

Idefix fortsätter dejta, inget resultat än. Hoppas, hoppas... Igår var jag förbi Tizitas kennel i Norrfjärden och hälsade på hans lilla dotter Signe, 6 månader. Vilken spjuver! Hon var otroligt söt, jättefin färg, fin överlinje och ett väldigt näpet tikhuvud. Väligt bra storlek såg hon ut att få också. Full fart var det på lilla fröken, jag tror inte jag har ett snöre eller spänne på min jacka som hon inte hann smaka på. En liten illbatting! Men i det här huset gillar vi ju illbattingar. :) Tog några bilder, ingen av dem blev tyvärr riktigt bra men jag lägger in en här:


Nytt röntgenresultat!

Jag är en stalker på SKK:s hunddata nu sedan både Raya och Jota har röntgats i veckan. Igår kom Rayas resultat in, HD grad A och armbågar ua. Så skönt! Tre av fem röntgade nu och alla med samma resultat, det kan inte mycket bättre bli. Hoppas nu att de andra fortsätter på den inslagna vägen, då blir det här en kanonkull på många sätt. Ja, kanske inte utställningsmässigt då ;o) Tack till er som har röntgat era hundar och grattis till Ebba, nu är det bara att köra!

Fick en ledsam rapport i veckan också, Balder (H. E Terrano) har blivit änglahund, 12 år och 8 månader gammal. Baledr var kullbror till min underbara Maxi och kom från vår andra kull, det hugger lite i hjärtat när de här gamlingarna nu lämnar oss. Skickar en tacksam tanke till husse Nils-Åke som tagit så väl hand om Balder under alla år.

Här hemma har jag lydnadstränat med Melvin varje dag nu. Det gäller att ligga i av flera skäl, jag måste få bort hans frågande runt inkallningen, få till ingången på apporteringen, lära in rutan mm. Vissa delar får jag helt enkelt strunta i, vi har tränat tassförflyttning på fjärret i vinter och det fungerar klockrent när jag står nära men när jag hamnar några meter bort så är framåtstudsandet tillbaka. Men han flyttar sig inte längre än vad som är tillåtet och han gör snabba skiftningar så jag tror att vi lämnar det momentet tills vidare ändå. Igår hade vi träningsvila, påtvingad sådan eftersom jag jobbade som en tok. På tisdag har jag deadline, sedan får vi kanske köra dubbla pass eller mer för att hinna.

Idefix hade sin tjej här igår men det gick inte, kanske lite tidigt än. Ny träff inplanerad idag - håll tummarna! Tänk om alla hundägare visste vilket otroligt jobb och planerande som ligger bakom varje valpkull hos en seriös uppfödare, och också förstod att det minsann inte är "bara" att tillverka valpar! Då skulle alla förstå att ett valppris är billigt och man skulle slippa alla argument om blandrashundar hit och dit. Bara reskostnaderna vi lägger ner är omfattande, för att inte tala om all tid. Men vilken rolig hobby det också är!

Den här veckan är vi ju också kycklinguppfödare, tre små islandskycklingar fick flytta till Jokkmokk i torsdags. Tänk, två dagar gamla och redan flyttklara! Det högg till lite i hjärtat när jag satte de små dunbollarna i kartongen och hörde missnöjespipen därinifrån. Nu har de emellertid adopterats av en höna och fått en egen "mamma", så nu tycker jag nästan lite synd om de fyra egna hedemorakycklingarna som får nöja sig med oss. Jag ska gå ut och berätta för Babsan att det minsann finns snälla hönor också...

Skulle kläcka ett gäng nya islänningar, har sparat ägg och har 8-10 st. Men startar äggkläckareländet? Nej. Jag blir så less. Ringde försäljaren som lite förstrött föreslog att jag skulle kolla säkringen. Pigge ska få göra det, jag vet inte hur en säkring ser ut. Men jag hoppas nästan att hela kläckaren ska vara kaputt, att inga andra finns på lager så att jag får pengarna tillbaka och kan köpa en från England istället. Den här modellen var ingen höjdare, nu vet jag vad jag vill ha.

Nu ropar jobbet på mig, stressigt som sjutton om jag ska hinna klart detta till på tisdag. Ikväll ska äldste sonen spela basketturnering och det skulle vara skoj att se lite av det också. Det är så mycket boll- och spelglädje i basket, man blir glad av att se det. Trevlig helg, alla!


Lydnadsträning och dambesök

Har varit på klubben och tränat lydnad en sväng idag tillsammans med Ragnhild och Tassa. Fick bland annat träna på hoppet, något vi inte kan göra hemma eftersom mitt hinder är täckt av snö. Killen utförde momentet till stor belåtenhet så det ska jag låta bli att peta i mer. Just nu känns det som om allt jag petar i går bakåt... Fortfarande stannar han av på inkallningen, jag kan inte för mitt liv begripa varför. Jag har inte tränat inkallningar med stannande på en mindre evighet (läs: inte efter jul) utan bara raka, snabba inkallningar. Jag kan heller inte påminna mig att jag har kastat något mot honom när han varit på väg in (varför i hela fridens namn skulle jag göra det???) men ändå beter han sig precis som om han tror att jag ska göra det. Matte är ett stort frågetecken här men fortsätter jobba på raka, snabba inkallningar. Det får bära eller brista, några ställanden ska vi inte köra. Hellre får vi då nolla momentet och se till att han har fart in!

Idag har det snöat och det betyder slask på marken. Det i sin tur betyder att liten labbekille inte vill lägga sig ner. Körde en platsliggning idag och jag såg att armbågarna inte var nere. Sedan blev det trassligt på själva platsliggningen också så jag ska köra några fler sådana innan det är dags för tävling, vill inte att han ska bli osäker där. Han är i alla fall helt underbar att träna med, det är verkligen "all in" och han gör allt han tror att jag förväntar mig av honom. Min prins!

Idefix har haft dambesök idag, en supersöt blenheimtik. Lite för tidigt men inte så långt borta, lille killen kämpade tappert med flörtandet. Jag har en liten känsla av att han inte är lika nogräknad med dagarna som förr, nu när han vet vad det handlar om så vill han gärna "komma till". Nåväl, det blir fler försök och gossen lär sova gott i natt. Det är jobbigt att vara en Don Juan!

Jag börjar känna mig alltmer övertygad om att Visa är dräktig. Jag har mätt magomfånget på henne och hon har lagt ut 2 cm på väldigt kort tid, utan att få mer eller annan mat. Beteendet är också helt ändrat. Hade hon varit en förstagångstik, hade man ju sett på juvren också inom de närmaste dagarna men nu får vi vänta lite till. Men det skulle förvåna mig om det inte var valpar i magen, i synnerhet eftersom jag tog progesteronprov innan parning och vet att det var rätt tid. Vi har tillverkat valpar utan hängning förr och det har gått alldeles utmärkt ändå, jag tror att det blir samma sak den här gången. Spännande tider väntar!

Sju kycklingar har kläckts i Bälinge, tre islänningar och fyra hedemora. De tre små islänningarna blir Jokkmokksbor i morgon. Nu blir det spännande att se om någon av dem alla är höna, det måste vara dags för lite sådana också nu. Söta är de hur som helst, just nu små dunbollar men bara några dagar till. Har man inte haft kycklingar, kan man inte ana hur fort de får fjädrar. Det går i ett huj!

Ny-heter

Hann ju inte mer än skriva gårdagens blogginlägg förrän jag fick besked om att Nysan (H. E Ny) gjort ett jättefint MH med en 1:a på skottet. Full fart på lilla bytet, full fart ut till avståndsleken och inga kvarstående rädslor. Härligt!

Den här veckan ska två syskon röntgas, jag hoppas innerligt att de ska fortsätta på den inslagna vägen, dvs med fria höfter och armbågar. Håller tummarna så att de vitnar!

Har anmält Melvin till lydnadsprov så nu tränar vi varenda dag. Han behöver det, han är en otroligt speedad gosse som fungerar bäst om han får jobba och koncentrera sig lite var dag. Annars får vi så lätt överslag så mattes synder får hon betala. Igår gick allt åt pipsvängen - stannade före kommando på inkallningen (trots att det var evigheter sedan vi gjorde en inkallning och då bara körde raka sådana), dålig ingång på apporteringen, framåtstuds på sättandet vid fjärret och inget läggande utan ett sättande under gång. Suck... Nåväl, nya tag idag och när det inte regnade och var blött ute, kunde liten kille slänga sig i backen under gång igen. Härligt! Bara raka inkallningar, det gick bättre idag. Körde rutan och det går riktigt fint att få ut honom (gäller bara att han inte sticker då jag riktar in) men ordet Stå verkar borta, nu är det Sitt så det tränar vi på parallellt, ställande i alla möjliga lägen. På apporteringen tränar vi ingångar, jag får nog synda för jakten där han lämnar av framför mig så han tycker att han kan göra det här också. Sedan gjorde han världens slamsigaste upptag, kastade den i munnen och bytte grepp och höll på, men då blev matte faktiskt förb... så det lade han av med. Ibland måste man ha en liten tumme i ögat på den gossen!

I morgon ska jag möta Ragnhild och Tassa ute på klubben, på programmet står bl.a. platsliggning och hopp över hinder, eftersom mitt eget hinder ännu är översnöat. Ska försöka hinna träna dubbla pass i morgon, lite rutan på kvällen också, raka inkallningar med fart och så ingångar på apporteringen. Nu ligger vi i! Måste ju jobba mellan varven också, det gäller att vara effektiv.

Uttrycket "gå på promenad" har fått en ny innebörd i huset sedan helgen. Med Visa är det just det man gör - GÅR på promenad! Men nu när det är blött i skogen blir det mer promenader på vägarna och där kan jag hålla ett så pass tempo att fröken måste trava. Då måste hon lufsa på lite mer för att hänga med. Jag har börjat ge henne lite fil till lunch också, hon har helt enkelt börja säga till om att hon faktiskt vill ha lunch och då måste hon ju få det. Mammas hjärta! Roligt är att intresselistan för valp nu nog är i det närmaste fulltecknad, åtminstone om man ska döma efter tidigare kullstorlekar. Bra fördelning på önskemålen hane och tik är det också. Bara det nu blir valpar, men jag börjar alltmer känna att det nog kan vara något på gång.

Idefix väntar dambesök vilken dag som helst, en riktig liten snygging är det som ska komma. Hoppas, hoppas att de "får till det" och hoppas, hoppas att det ger resultat! Vi är sugna på att kika på lite cavaliervalpar framöver också,.

Fem kycklingar har kläckts idag, lite sämre utdelning än vad jag hade hoppats på men antagligen blev äggen som kom med posten för kalla (de skickades för tidigt). Nåväl, två till verkar vara på G, då har vi fyra hedemorakycklingar för eget bruk och av dem ska väl ändå någon vara en höna! De tre små islandskycklingarna ska flytta till Jokkmokk, hoppas att det finns hönor bland dem också. Otroligt kul detta att kläcka fram små kycklingar!


En nästan nykläckt liten hedemorakyckling.

Cavaliererna har ju hört pipandet från kläckaren och hann också se att det fanns små fåglar inuti. Så i eftermiddag hörde jag konstiga ljud och kunde först inte fatta vad det var men så insåg jag - ljudet av klor mot plast! Liten fläckig kille tog helt enkelt saken i egna tassar och försökte få upp locket till kläckaren! Man kan inte lita på de där små ett endaste dugg, de är både påhittiga och snabba. Så nu får dörren till kycklingarna vara stängd när ingen är i närheten.

Kläckning på gång!

Ja, det är alltså inte Visa som kläcker valpar utan kycklingar i Luddes äggkläckare som snart tittar ut. Några islandsägg har börjat spricka och det hörs små pip därinne. Fascinerande! Hoppas att hedemoraäggen kläcks också, det är ju dem vi ska spara och där hoppas jag på en hel bunt med hönor. :)

Visa har helt lagt om stil de senaste dagarna. I helgen började hon att tigga ohämmat, hon kan sitta och stirra på oss när vi äter i klassisk Visa-stil, dvs hon sitter liksom rätt på rumpan med ryggen rakt och benen åt sidorna som en groda. Det ser helskumt ut men så har hon suttit hela sitt liv. Det är hennes stil, helt enkelt. Fast hon brukar inte sitta så när vi äter, men nu är det tydligt att hon tycker att hon får för lite mat. Hon har också tappat allt tempo ute, tidigare har hon lunktravat men nu GÅR hon mest. Det går inte fort, kan meddelas. Ibland uppmanar jag henne att gå på lite och då travar hon några steg men sedan går hon igen. Kommer vi till en stigkorsning, där en stig går hemåt och en annan förlänger rundan, då väljer hon den som går hemåt, går några steg, stannar och tittar på mig med viftande svans. Det är inte så svårt att förstå vilken väg hon föredrar.

Än är det fortfarande för tidigt att se några direkta yttre tecken, det är fyra veckor sedan parning om några dagar och jag behöver nog i alla fall en vecka till på mig för att våga uttala mig. Men av sättet att döma så är hon själv i alla fall inne på att hon ska bli mamma. Melvin är också och nosar henne i rumpan ideligen, så något känner ju han också. Nåväl, den som lever får se.

Igår hade vi besök av Chili (H. E Chi) från förra kullen efter samma hane. En liten, nätt och mycket snabb och smidig liten dam. Hon fick busa med storebror Melvin och hanterade mötet med honom galant. Först var hon väldigt liten och avvaktande, för att visa honom att hon var en liten, fredligt sinnad varelse. Men snart var jagandet i full gång och på slutet försvarade hon tappert sin pinne. Melvin var helt i gasen och gjorde några trevare till att ragga upp syrran, men sådana dumheter tillåter inte matte. Några bilder på den lilla fröken tog jag också, lägger med en här:I helgen som gick har syrran H. E Ny gjort MH, enligt Cissi så gick det bra men jag vet inga detaljer än. Nu i veckan ska ytterligare två ur kullen röntgas, otroligt spännande för både ägare och mig. Hoppas, hoppas att den goda trenden ska hålla i sig!

Melvin och jag körde ett lydnadspass igår och killen var på g. Jättefint fjärr, fin fart i apporteringen och bra läggande och ställande. Ångrar bittert att jag inte anmält mig till tävlingarna i Piteå om knappt två veckor, jag har mailat och hört om jag får efteranmäla men anar att det är kört. Nåväl, det går fler tåg. Vi har ju inte rutan än, jag avskyr verkligen det momentet och behöver nästan en spark där bak (i form av en anmälan till prov exempelvis) för att verkligen ta tag i det, annars blir det mest duttvis träning av den. I år ska vi ta tag i spåret också, jag är sugen.

Avskyr verkligen snösmältningsperioden av flera skäl. Dels all smuts som följer med hundarna in, i synnerhet de små fläckiga. Det blir duschen bara de har tittat ut! Men också för att det är både jobbigt att gå och förenat med en ökad skaderisk för hundarna att ta sig fram i skogen. Man får hjärtat i halsgropen när den långbente kommer i full fart för att plötsligt trampa igenom med ena frambenet och fara huvudstupa. Det kan gå illa. På Crufts fanns företag som sålde och gjorde reklam för löpband för hundar, dels i rehabsyfte men också i rent motionssyfte. Jag fnös och sa till Stina att snart ska man inte gå ut med hunden heller utan sätta den på ett band. Men faktiskt, så här års skulle det vara guld för att hålla både min och hundarnas kondition uppe för det är inte lätt att ta sig fram nu, om man inte ska gå X varv runt byn men hur kul är det?

RSS 2.0