Färgfunderingar

Ägnar mig åt fortsatta funderingar, denna gång inomhus medan regnet smattrar på takfönstret. Tänk, vi är i mitten av november och vi har regn och plusgrader i Norrbotten! Detta, mina vänner är inte bra, tänk över vad ni kan bidra med för att minska klimatförändringen. Många bäckar små...
 
I alla fall. Jag har funderat lite runt detta med färger. Jag står inför ett intressant dilemma nu inför kommande valpkull (labrador). Hittills har jag haft en dominant svart tiklinje, min lilla Älvgårdstik undantagen men hon fick bara en kull. Vad jag än har parat med så har resultatet blivit svart, även i nästa generation. Nu ska jag då para en Visa-dotter vars pappa lämnar alla tre fäger och frågan är då vilka anlag hon kan tänkas ha fått med sig. Än mer intressant blir den frågan när jag dessutom just nu tittar på två gula hanar som möjliga kandidater (OBS, inget är dock klart än, inte på långa vägar). Vilka färger kommer i så fall att titta ut? Min skräck har alltid varit att föda upp blekt gula valpar, dvs utan pigment. Jag tycker att det är så fult och vill undvika det. Jag är ju huvudmänniska när det gäller hundar, ett fult uttryck stör mig och ett huvud som saknar pigment runt ögon, på nos etc, nej, det kan jag inte tycka om. Samtidigt förstås, i relation till mycket annat, är färgen kosmetika. Viktigast måste alltid vara en mentalt och fysiskt sund hund.
 
På senare tid har en "ny" färg dykt upp alltmer, kallad fox. Det har gått lite mode i detta, för några har denna färg blivit något att sträva efter och valpköpare väljer valp efter just färgen. För egen del tycker jag att foxfärgen är fruktansvärt ful, jag kommer aldrig att sträva efter den och skulle bli helt förtvivlad om en sådan valp dök upp i min valplåda. I min värld ska en gul labrador vara just gul och inte rävröd.
 
För er som är intresserade av detta med färger och hur de nedärvs, finns det intressanta färgscheman här. Då inser ni att detta med färger inte är så enkelt som man kan tro.

Kommentarer
Postat av: Karin

Det är riktigt spännande med färger, jag har absolut ingen koll på hur det ärvs.

Jag har en fråga om färg, sen jag skaffa Nicke och det visa sig att han är en rätt vild labrador och dessutom är brun så har jag fått hört massor med gånger att det ska vara skillnad mellan färgerna på något sätt, att bruna ska vara vildare? Jag själv tycker det låter lite otroligt om det skulle vara så. Men jag tänkte jag måste passa på att fråga.

/Karin

2012-11-13 @ 15:00:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0