Tankar och funderingar

Lille killen är ännu kvar på Djursjukhuset, inget nytt där förutom att han var lite bättre under gårdagen. Man misstänker infektion alternativt att kroppen försöker stöta bort den slynga som lagts in för att hålla knäet på plats och avlasta de skadade ligamenten medan dessa läker. Jag tror att det är bättre att hoppas på en infektion. :( Jag hoppas också att han ska få komma hem idag, vi saknar honom så galet mycket. Han må vara en liten kille på utsidan men därinne bor en enorm personlighet.

Pigge och jag var på föreläsning igår, "Friskvård à la Babben". Mannens stora behållning var att hustrun fick vinka såsom varande uppfödare till Babbens hund Tårtan. Det tyckte han var jättekul. Somliga är lättroade... Ett citat som etsade sig fast i mitt minne var följande: "Svenskarna lägger pengar de inte har på saker de inte behöver för att imponera på människor de inte tycker om". Tänkvärt. Något jag alltid har funderat över är också, alla de som ständigt byter inredning (alltifrån badrum till blomkrukor) - vart gör de av det de inte längre vill ha kvar? Nu ska ju allt vara vitt och sparsmakat, det måste vara massvis med saker som har åkt ut. Undrar hon som vare sig har det vitt eller sparsmakat hemma...

I tisdags fyllde småstjärnorna tre år. Kan någon människa begripa vart tiden tar vägen? De tutltade ju nyss omkring på gräsmattan och grävde stora gropar! Bifogar en bild från den tiden.



Satt och funderade lite över detta med hundar och hundträning på morgonen, över hur vi människor har en förmåga att lägga över skulden på våra egna tillkortakommanden på något annat, inte sällan hunden. Genom åren har det ju kommit en och annan märklig ursäkt. Till exempel när hunden var alltför tjock - "vi har ju varit på semester". Obegripligt för mig, då har man ju all tid i världen att röra på sig! Eller till varför hunden inte gillar lydnadsträning - "den tycker att det är tråkigt med sådant där tragglande". Klart som korvspad, när husse/matte har den inställningen! Det finns massvis med exempel, men poängen är att vi för att lyckas måste söka svaren och lösningarna hos oss själva. Hundar är hundar, det finns inget i deras natur som får dem att tycka att exempelvis läggande under gång är ett superkul moment utan det är upp till oss att förmedla glädjen. Lyckas vi inte med det, har vi misslyckats. Vi måste också lära oss att tolka deras beteenden som just det - beteenden. Hunden kan inte tänka in i framtiden och dra logiska slutsatser. Den förstår inte att "hmmm, nu har hon glömt kastrullen på spisen och om hon inte tar bort den snart kommer det att börja brinna så bäst att jag hämtar henne". Däremot känner den av att något luktar annorlunda eller kanske fara, vilket ger en orsak till oro och att söka stöd hos föraren. Vi gör hunden orätt om vi ger den mänskliga egenskaper, det är som att säga att det inte duger för oss att den är hund. Men det är ju därför vi älskar den, just för att den är hund!

Kommentarer
Postat av: Katarina i S-vall

Håller tummar och tassar för att det ska gå bra med Idefix skada!

2011-05-12 @ 10:22:36
Postat av: Irene Sørsvann

Nå er det en stund siden jeg har vært inne på siden din, men her skjer det mye skjønner jeg. Synd at Visa gikk tom igjen... Og det å drive oppdrett, det koster penger!!! Veldig bra sagt om hunder og hundetrening. Helt enig med deg :-)

2011-05-18 @ 15:41:30
URL: http://hundeliv.dinstudio.no/news_1.html

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0